× Kezdőlap Rólunk Projektek Helyszínek Galéria Pályázatok Támogatás Hírek Túrák Biográfia Videók Shop Kapcsolat English
EN

TAPOLCAI
ÉRTÉKMEGŐRZŐ
EGYESÜLET

MÚLT A JÖVŐÉRT.

Biográfia


2021

Az első botlatókövek elhelyezése

Hosszas várakozás után 2021 szeptemberében első körben 9 darab botlatókő került elhelyezésre az egykori Lessner-háznál, illetve a Fő tér és a Deák Ferenc utca több helyszínén, ahol a hajdani zsidó polgárok laktak. Fontos kiemelni, ez csak egy hosszú út kezdete, Tapolcán közel 800 zsidó vallású és/vagy származású személy esett a holokauszt áldozatául, és a jövőben szeretnénk minél többek számára emléket állítani. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon körülbelül 500 botlatókő van összesen, és Tapolca máris több megyeszékhelynél előrébb tart a botlatókövek telepítésében, amire minden helyi lakos büszke lehet.Az eseményről írt cikkek az alábbiakban olvashatók:


VEOL.hu - Botlatóköveket helyeztek el a tapolcai zsidó családok emlékére

WE LOVE BALATON - Botlatóköveket helyeztek ki Tapolcán a helyi zsidó áldozatok emlékéreA tapolcai zsidó temető felújításának befejezése

Egyesületünk, mint a MAZSIHISZ által megbízott civil szervezet is részt vesz a tapolcai zsidó temető felújításában, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és annak eddigi munkája mellett.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (továbbiakban: MAZSÖK) Kuratóriumának határozata alapján „Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése, különös tekintettel a fiatal nemzedék kulturális örökséggel kapcsolatos tudása fejlesztésének elősegítésére” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatáról a döntés megszületett. A Támogató döntése értelmében a MAZSÖK által meghirdetett pályázati kiírásra a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által benyújtott T-023-II/2020. pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A tapolcai zsidó temető kerítésének felújítása” elnevezésű pályázat 7.000.000 - Ft, azaz Hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, ezáltal megújulhatott a kőkerítés teljes szakasza.

2020

2 telt házas, nagysikerű pincerendszer bejárás és tematikus séta az őszi szezonban

Régóta terveztünk olyan, a helyi zsidó családok és az ő emlékeiket bemutató kultúrális rendezvényeket, melyekre eddig Tapolcán és környékén nem volt példa. A konkrét ötlet, melyből aztán a közösségi rendezvényeket érintő járványügyi szigorításokig két eseményt is magunknak tudhatunk 2020 nyarán fogalmazódott meg, mikor felfedeztük a "Zsidó Kultúra Európai Napja" című nemzetközi rendezvénysorozatot. Az őszi túrákon csaknem 200 érdeklődőt sikerült vendégül látnunk.Az eseményekről írt cikk az alábbiakban olvasható:


Eseménytér - Zsidó borászcsaládok tapolcai hagyatéka

2019

Hangodi László "Zsidó Borászdinasztiák Tapolcán" című könyvének magyar és angol nyelvű kiadása

2019 februára többek között Hangodi László történész, főmuzeológus úr "Zsidó Borászdinasztiák Tapolcán" című könyvének telt házas bemutatója miatt lett igazán különleges számunkra. A könyvbemutató stílszerűen a hajdani Lessner-házban került megrendezésre, amin számos, a világban szétszóródott rokon, hozzátartozó is résztvett.Az eseményről írt cikkek az alábbiakban olvashatók:


VEOL.hu - Tapolcai zsidó borászdinasztiákról írt könyvét mutatta be Hangodi László

Tapolcai Újság - Tapolcai zsidók és a borkultúra

MAZSIHISZ - Szerették városukat – és a hegy levét

2016

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület alapításának éve

Kapcsolat


Lépjen velünk kapcsolatba még ma!


CÍM: 8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

TEL.: +36 20 336 4586 (Neszler Imre Attila, egyesületi elnök)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Támogatás


Segítse munkánkat támogatásával!


Bankszámlaszám:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Hálásan köszönjük!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERFelelős szerkesztő: Neszler Dárius

© Copyright - Minden jog fenntartva!

2020-2022