× Kezdőlap Rólunk Projektek Helyszínek Galéria Pályázatok Támogatás Hírek Túrák Biográfia Shop A szerkesztő Kapcsolat English
EN

TAPOLCAI
ÉRTÉKMEGŐRZŐ
EGYESÜLET

MÚLT A JÖVŐÉRT.

Hírek


Legfrissebb hírek

ORTODOX TAVASZ.

A hét folyamán aláírtuk a szerződést a Vektorbau Invest Kft.-vel, a tapolcai zsidó temető új kerítésének kivitelezőjével. A felújítási munkálatok várhatóan a következő hetekben kezdődhetnek el.

Csütörtök délután Oberlander Báruch magyarországi ortodox zsidó vezető járt nálunk kísérőivel. A környék izraelita temetőit sorra véve beszélgettünk többek közt a térségi zsidó értékek megőrzésének további lehetőségeiről, emellett körbejártuk a Lessner-pincét és az Ó-zsinagóga épületét is Hangodi László történész-főmuzeológus úr társaságában.

Köszönjük a jókedvű, tartalmas délutánt, remélhetőleg a közeljövőben újra találkozhatunk!

Fotó: Neszler Dárius

EMLÉKEZZÜNK!

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján emlékezzünk mindazokra, akiket 1944-ben ezen naptól kezdődően gettókba kényszerítettek, majd haláltáborokba deportáltak.

1941 és 1945 között több, mint 400.000 főre tehető a holokauszt magyar zsidó áldozatainak száma.

Nem hagyhatjuk feledésbe merülni mindazt a szörnyűséget és tragédiát, ami 77 évvel ezelőtt történt, tennünk kell azért, hogy a jövő generációi is emlékezzenek rá, hogy soha többé ne történhessen hasonló!

Fotó: Neszler Dárius

Helyzetjelentés a temetői munkálatokról

Terv szerint halad a tapolcai izraelita temető kerítésének felújítása, előreláthatólag már a JÖVŐ HÉTEN sor kerülhet az átadásra.

Aki résztvett a terület rendbetételében vagy esetleg már régebben is járt ott az tudhatja, közel sem a mai állapotok jellemezték az objektumot.

A sírköveket már nem lepi be növényzet, illetve a leomlott kerítésrészeknek se találni nyomát.

Fotó: Neszler Dárius

Elkezdődhetnek a munkálatok

A hét folyamán aláírtuk a szerződést a Vektorbau Invest Kft.-vel, a tapolcai zsidó temető új kerítésének kivitelezőjével. A felújítási munkálatok várhatóan a következő hetekben kezdődhetnek el.

Fotó: Neszler Dárius

Kamera és csapó

A hétfői napon a Bennem Élő Eredet, egy a vidéki zsidóság emlékeit bemutató blog csapata érkezett Tapolcára, hogy megismerjék városunk kincseit.

A filmes stáb a tapolcai zsidó temetőben kezdte meg a munkálatokat még kora délelőtt, majd Hangodi László történész, főmuzeológus úr kíséretében az Ó-zsinagógához látogattak el, ahol Neszler Imre Attila tulajdonost, egyesületi elnököt kérdezték többek között az épületek jövőjét illetően. A forgatást végül a Lessner-pincerendszerben zárták.

Érdemes megjegyezni, az elmúlt félév során már másodszor járt forgatócsoport a Lessner-pincerendszer falai között, ez is azt jelzi, hogy Tapolca elfeledett értékei kezdik visszanyerni régi hírnevüket.

A múltkutató csoport nemrégiben kezdte működését, ezúton is szeretnénk bíztatni Önöket, hogy kövessék oldalukat, melyet a www.bennemeloeredet.hu címen tudnak megtekinteni.

Fotó: Neszler Dárius

Nagytakarítás!

Ma délután portalanításra került az Ó-zsinagóga mindkét pince szintje, a padló és a falak is magasnyomású mosóval lettek megtisztítva.
Hogy miért is volt szükség a takarításra, az a következő napokban kiderül!

Fotó: Neszler Dárius

Nincs megállás...

Nincsen idő megállni, az Ó-zsinagógánál is folytatódnak a munkálatok. A pincébe levezető lépcső befejezése után villamossági munkával folytatjuk tovább a felújítást.

Fotó: Neszler Dárius

Folytatódik a tapolcai zsidó temető felújítása!

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (továbbiakban: MAZSÖK) Kuratóriumának határozata alapján „Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése, különös tekintettel a fiatal nemzedék kulturális örökséggel kapcsolatos tudása fejlesztésének elősegítésére” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatáról a döntés megszületett. A Támogató döntése értelmében a MAZSÖK által meghirdetett pályázati kiírásra a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által benyújtott T-023-II/2020. pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A tapolcai zsidó temető kerítésének felújítása” elnevezésű pályázat 7.000.000 - Ft, azaz Hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Külön köszönet egyesületünk alelnökének, Dr. Vidosa Károlynénak, illetve Szlavicsek Szonjának, továbbá minden közreműködőnek, aki részt vett és támogatta a pályázatunkat!

Fotó: Neszler Dárius

Új lépcső a múlt és a jövő felé

Örömmel jelentjük, hogy elkészült az Ó-zsinagóga pincéjébe levezető lépcső, így a felszín alatti helységek novembertől újra látogathatóak lesznek a vendégek számára!

Fotó: Neszler Dárius

Forgatás a Lessner-pincerendszerben

A tegnapi napon az Absolut-Graphit Kft. forgatócsoportja érkezett a mintegy 1706 m²-en elterülő pincerendszerbe, hogy az újonnan készülő image filmükhöz jeleneteket vegyenek fel a különleges helyszínen.

Fotó: Neszler Dárius

Új helyszín: A Frisch-pince

A múlt hétvégén újabb nagyszerű helyszínnel, a Tóparton található Frisch-pincével gazdagodott sétáink repertoárja.

Ahogy a Lessnerek vagy akár a Bergerek neve, úgy a Frisch családé is nagy hírnek örvendett egykor Tapolcán. Nemcsak a környéken, hanem országos szinten is elismertek voltak, munkájukkal még tovább nemesítették városunk hírnevét.

A pince jelenleg a Tópart Bisztróhoz tartozik, gyakran esküvőket, illetve egyéb más rendezvényeket is tartanak a hajdan hatalmas hordókkal teli helységben.

Bátran javasoljuk, hogy akár túráink során, vagy ha csak kicsit kikapcsolódnának, esetleg egy finom kávéra vágynak látogassanak el ide!

Fotó: Neszler Dárius

Tematikus séta a Raoul Wallenberg-emléknap alkalmából

Kultúrtörténeti túránkat a Borudvarból indulva, a Lessner-pincerendszerben kezdtük meg. Ezt követően a tapolcai Ó-zsinagógát, az első és második zsidó iskolát, majd a városi zsinagógát tekinthették meg a téma iránt érdeklődők. Sétánk zárásaként a Tóparton található egykori Frisch-pincét látogattuk meg.

Külön köszönetet mondunk Végh Tamásnak, aki rendelkezésünkre bocsátotta a hajdani Frisch-pince helységét!

Reméljük mindenki sok-sok élménnyel gazdagodott és hogy jól érezték magukat rendezvényünkön!

Fotó: Neszler Dárius

A Tapolca alatti pincerendszer bejárása és tematikus séta

Hatalmas siker ötvözte első kultúrtörténeti sétánkat, melyet a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából rendeztünk meg. A jegyek már a második napon elfogytak, telt házzal kezdtük meg az új, közös utazást, mely remélhetőleg az idő múlásával egyre több és több túrát és tematikus sétát hoz majd magával.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, reméljük mindenki sok-sok élménnyel gazdagodott!

Fotó: Neszler Dárius

Kapcsolat


Lépjen velünk kapcsolatba még ma!


CÍM: 8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

TEL.: +36 20 336 4586 (Neszler Imre Attila, egyesületi elnök)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Támogatás


Segítse munkánkat támogatásával!


Bankszámlaszám:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Hálásan köszönjük!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERFelelős szerkesztő: Neszler Dárius

© Copyright - Minden jog fenntartva!

2020.