× Kezdőlap Rólunk Projektek Helyszínek Galéria Pályázatok Támogatás Hírek Túrák Biográfia Shop A szerkesztő Kapcsolat English
EN

TAPOLCAI
ÉRTÉKMEGŐRZŐ
EGYESÜLET

MÚLT A JÖVŐÉRT.

Projektek

Elsőszámú projektünk, amely prioritást élvez a többivel szemben az Ó-zsinagóga felújítása, illetve magában az épületben egy olyan létesítmény, komplexum létrehozása, ami nemcsak regionális, hanem országos vagy világi tekintetben is megállná a helyét. De kiemelt szerepet kap többek közt a botlatókövek elhelyezése, amire várhatóan 2021-ben kerül sor, vagy éppen a rendszeres tematikus sétákat tartalmazó KULtúrák projekt.


Ó-zsinagóga

Az Ó-zsinagóga egy négyszintes épület, mely két pince szintet is magába foglal. A korábban Csudaszarvas Kávéházként, Colorado Pubként vagy Metropol Discóként ismert hely évek óta állandó felújítás alatt áll. Számos elképzelés és kreatív ötlet áll az építkezés mögött, melyet az önerőből való finanszírozással párhuzamos arányú gyorsasággal igyekszik Neszler Imre Attila tulajdonos, egyesületünk elnöke látható formába önteni. Bármilyen vállalkozás is kap helyet itt a végén, talán nem túlzás azt mondani, hogy Tapolca egyik fő látványossága lesz. Hiszen ez nem csak a Balaton-felvidéken, hanem világi szinten is egyedülálló épület, kiváló értékekkel.

Botlatókövek Tapolcán

A koronavírus következtében elmaradt a 2020 augusztusára tervezett elhelyezés.

A botlatókövek telepítésére 2021-ben kerül sor ünnepélyes keretek között, Gunter Demnig művész úrral.

A tapolcai zsidó temető felújítása

Egyesületünk, mint a MAZSIHISZ által megbízott civil szervezet is részt vesz a tapolcai zsidó temető felújításában, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és annak eddigi munkája mellett.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (továbbiakban: MAZSÖK) Kuratóriumának határozata alapján „Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése, különös tekintettel a fiatal nemzedék kulturális örökséggel kapcsolatos tudása fejlesztésének elősegítésére” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatáról a döntés megszületett. A Támogató döntése értelmében a MAZSÖK által meghirdetett pályázati kiírásra a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által benyújtott T-023-II/2020. pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A tapolcai zsidó temető kerítésének felújítása” elnevezésű pályázat 7.000.000 - Ft, azaz Hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

KULtúrák

2020-tól fokozatosan rendszeresíteni szeretnénk túráinkat, amelyek a városunk alatt húzódó hatalmas Lessner-pincerendszert is érintik. Ezzel a törekvésünkkel nem csak Tapolca, hanem a környék turizmusát is szeretnénk erősíteni.

Első ilyen eseményünk 2020.szeptember 6-án, a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából került megrendezésre.

Kapcsolat


Lépjen velünk kapcsolatba még ma!


CÍM: 8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

TEL.: +36 20 336 4586 (Neszler Imre Attila, egyesületi elnök)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Támogatás


Segítse munkánkat támogatásával!


Bankszámlaszám:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Hálásan köszönjük!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERFelelős szerkesztő: Neszler Dárius

© Copyright - Minden jog fenntartva!

2020.