× Home About Us Projects Places Gallery Competitions Support Videos Shop Contact
HU

TAPOLCA
HERITAGE
PRESERVATION
SOCIETY

PAST FOR THE FUTURE.

Places
(Coming soon in english)

One of our featured places is the Lessner's cellar system what located in 1706 m² under the ground, the Frisch-cellar beside immediately the Mill Pond, the Old Synagogue and Jewish Graveyard of Tapolca.


Lessner's cellar system

Ez az egészen különleges, boltívekkel tarkított hatalmas építmény mintegy 1706 m²-en terül el városunk alatt. Emellett 8 darab, nagyrészt 5 méter széles és 4,5 méter magas ággal rendelkezik, melyek közül az 1826 és 1907 között kialakított részek egyidejűleg körülbelül 50 ezer hektoliter bor tárolására voltak alkalmasak.

Nem titkolt célunk, hogy többek között egyesületünk "KULtúrák" projektje által Tapolca régi és új látványosságává tegyük a pincerendszert.

Old Synagogue

A Tapolca belvárosában található Ó-zsinagóga 1813-ban kezdte imaházi működését, azonban már a II. József féle 1784-es katonai térképészeti felmérés is álló épületet jelzett a telken.

A régebben Csudaszarvas Kávéházként, Colorado Pub vagy Metropol Disco néven ismert hely a jövőben nem akármilyen fordulatot kíván venni, hiszen jelenlegi állás szerint részben múzeumként fog üzemelni. Továbbá az "Ó-zsinagóga projekt" legizgalmasabb része egy mikve, azaz egy izraelita rituális fürdő kialakítását is tartalmazza, amely a középső pince szinten kapna helyet.

Az egykor zsinagógaként és a város első zsidó iskolájaként működő épület 4 szinttel és igencsak nagy területtel rendelkezik. Ebben az évben visszanyerte egykori külsejét és új tetőt kapott, ennek köszönhetően, illetve jellegzetes boltívei és köves falai miatt gyakran veszik szemügyre az előtte elsétáló helyiek és turisták egyaránt. Itt érdemes megemlíteni, hogy a legrégebbi, Ady utcával szemközti fal több, mint 200 éves.

Frisch-cellar

Ahogy a Lessnerek vagy akár a Bergerek neve, úgy a Frisch családé is nagy hírnek örvendett egykor Tapolcán. Nemcsak a környéken, hanem országos szinten is elismertek voltak, munkájukkal még tovább nemesítették városunk hírnevét.

A pince jelenleg a Tópart Bisztróhoz tartozik, gyakran esküvőket, illetve egyéb más rendezvényeket is tartanak a hajdan hatalmas hordókkal teli helységben.

Bátran javasoljuk, hogy akár túráink során, vagy ha csak kicsit kikapcsolódnának, esetleg egy finom kávéra vágynak látogassanak el ide!

Jewish Graveyard of Tapolca

A tapolcai izraelita temető területén sok éven át vad növényzet uralkodott, számos sírkő és emlékoszlop a földre dőlve hevert a gazban elhagyatottan. A 2020-as év azonban bátran mondhatjuk, hogy monumentális fordulatot hozott a temető történetét tekintve, az emberek összefogásának köszönhetően önkéntesek munkájával megtisztult a terület, majd az egyesület közbenjárásával a sírhelyek rendbehozatala is megtörtént, végül a Tapolcai Városszépítő Egyesületnek köszönhetően a ravatalozó felújítása valósult meg. Azonban itt nincs vége, 2021-ben folytatódnak a munkálatok, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány Kuratóriumának határozata alapján 7.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásból újíthatja fel a temető kőkerítését.

Contact


Contact us today!


ADDRESS: H-8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

MOBILE: +36 20 336 4586 (Imre Attila Neszler, chairman)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Support


Help us with your support!


Bank account number:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Thank you!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERResponsible editor: Dárius Neszler

© Copyright - All rights reserved!

2020-2022