× Kezdőlap Rólunk Projektek Helyszínek Galéria Pályázatok Támogatás Hírek Túrák Biográfia Videók Shop Kapcsolat English
EN

TAPOLCAI
ÉRTÉKMEGŐRZŐ
EGYESÜLET

MÚLT A JÖVŐÉRT.

Hírek


Legfrissebb hírek

MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGET KAPOTT A LESSNER-PINCERENDSZER

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a tapolcai Lessner-pincerendszer műemléki nyilvántartásba került és ezáltal védettséget kapott.

Régóta vártuk az eredményt, hiszen a műemlékké nyilvánítás után számos új lehetőség nyílhat meg előttünk, hogy a hosszú évtizedek óta üresen álló pince különböző felújítások és fejlesztések által régi-új, de mindenképp a Lessner család múltjához méltó formát ölthessen.

Fotó: Neszler Dárius

KULTÚRA NOVEMBERBEN

Az év vége felé közeledve sem állunk meg, szombat délelőtt régi-új vendégeket fogadtunk Tapolca legismertebb zsidó kulturális helyszínein.

Újdonság, hogy a látogatók ez alkalommal már egy kisebb kiállítást is megtekinthettek az ózsinagóga pincéjében, amelyet jelenlegi gyűjteményünk legérdekesebb darabjaiból állítottunk össze.

Az ózsinagóga projekt során is nagy léptekkel haladunk előre, az esetleges műemlékvédelem alá helyezés mellett további fontos fejlesztések valósulhatnak meg decembertől, a 2022-es évig bezárólag.
Részletek hamarosan!

Fotó: Neszler Dárius

AZ ELSŐ TAPOLCAI BOTLATÓKÖVEK

Magyarországon közel 500 botlatókő van összesen, ebből vasárnap 9 darab Tapolcán talált magának otthont.

Akikről az elsők között emlékeztünk meg:

Lessner Mór
Lessner Mórné Hirschler Franciska
Ifj. Lessner Móric
Lessner Adolf
Lessner Adolfné Reisinger Vilma
Berger Vilmos
Frisch József
Frisch Lászlóné Rothauser Hermina
Frisch Imre

Hisszük és szívből reméljük, hogy a tegnapi nap csak egy hosszú út kezdete, és hogy évről évre több személynek állíthatunk majd ilyenfajta emléket!

Fotó: Papp Attila

BATSÁNYISOK AZ IZRAELITA TEMETŐBEN

Városunk gimnáziumának három osztálya (9.B, 10.B, 11.A) is részt vett a tapolcai izraelita temető rendbetételének tegnapi szakaszában közel 80 fővel. A gimnazisták már második alkalommal látogattak a temetőbe közösségi munkavégzés céljából, feladatuk az újonnan épült kőkerítés mellett, illetve a sírkövek közötti területen felgyülemlett kőtörmelék kijelölt helyre való elhordása volt. A közösségi munka a kerítés megújulását tartalmazó projekt részét képezi, azonban minden egyes dolgos kéz munkája messze túlnyúlik a projekt határain. Az ilyenfajta összefogás, amelyhez most számos diák és tanáraik, helyi és országos vállalkozók is csatlakoztak, talán mondanunk sem kell, nagyon ritka, és az, hogy erre egy több, mint fél évszázadig feledésbe merült izraelita temető megmentésének és fejlesztésének esetében került sor, az számunkra sokkal több, mint öröm, boldogság és büszkeség.

Köszönjük minden résztvevőnek a fáradhatatlan és alázatos, példamutató munkát, amellyel szebbé tették a temetőt, és kicsit jobbá a világot!

Fotó: Neszler Dárius

A LESSNER-PINCERENDSZER - ÚJ MŰEMLÉKKEL GAZDAGODIK TAPOLCA?

Műemlék lesz a tapolcai Lessner-pincerendszer? - ha rajtunk múlik, igen. Egyesületünk szorosan együttműködik a tulajdonossal, folyamatosan dolgozunk azon, hogy közös erővel olyan forrásokhoz juttathassuk a projektet, amik segítségével megtörténhet a mintegy 1706 m2-es objektum teljes felújítása.

A héten a Lechner Tudásközpont műemlékvédelmi szakértői a pincerendszerben jártak, Neszler Imre Attila egyesületi elnök és Hangodi László történész, főmuzeológus fogadta és kalauzolta el őket a hosszú ágak mentén. Neszler Imre szerint a műemlékké nyilvánítás után remek pályázati lehetőségek nyílhatnának meg előttünk, melyekkel olyan fejlesztések valósulhatnának meg a renoválás mellett, mint például a páratartalom szabályozása, korszerű világítástechnika telepítése és a szigetelés, amely kiemelten fontos lenne a beszivárgó víz miatt.

Fotó: Neszler Dárius

ORTODOX TAVASZ

Csütörtök délután Oberlander Báruch magyarországi ortodox zsidó vezető járt nálunk kísérőivel. A környék izraelita temetőit sorra véve beszélgettünk többek közt a térségi zsidó értékek megőrzésének további lehetőségeiről, emellett körbejártuk a Lessner-pincét és az Ó-zsinagóga épületét is Hangodi László történész-főmuzeológus úr társaságában.

Köszönjük a jókedvű, tartalmas délutánt, remélhetőleg a közeljövőben újra találkozhatunk!

Fotó: Neszler Dárius

EMLÉKEZZÜNK!

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján emlékezzünk mindazokra, akiket 1944-ben ezen naptól kezdődően gettókba kényszerítettek, majd haláltáborokba deportáltak.

1941 és 1945 között több, mint 400.000 főre tehető a holokauszt magyar zsidó áldozatainak száma.

Nem hagyhatjuk feledésbe merülni mindazt a szörnyűséget és tragédiát, ami 77 évvel ezelőtt történt, tennünk kell azért, hogy a jövő generációi is emlékezzenek rá, hogy soha többé ne történhessen hasonló!

Fotó: Neszler Dárius

Helyzetjelentés a temetői munkálatokról

Terv szerint halad a tapolcai izraelita temető kerítésének felújítása, előreláthatólag már a JÖVŐ HÉTEN sor kerülhet az átadásra.

Aki résztvett a terület rendbetételében vagy esetleg már régebben is járt ott az tudhatja, közel sem a mai állapotok jellemezték az objektumot.

A sírköveket már nem lepi be növényzet, illetve a leomlott kerítésrészeknek se találni nyomát.

Fotó: Neszler Dárius

Elkezdődhetnek a munkálatok

A hét folyamán aláírtuk a szerződést a Vektorbau Invest Kft.-vel, a tapolcai zsidó temető új kerítésének kivitelezőjével. A felújítási munkálatok várhatóan a következő hetekben kezdődhetnek el.

Fotó: Neszler Dárius

Kamera és csapó

A hétfői napon a Bennem Élő Eredet, egy a vidéki zsidóság emlékeit bemutató blog csapata érkezett Tapolcára, hogy megismerjék városunk kincseit.

A filmes stáb a tapolcai zsidó temetőben kezdte meg a munkálatokat még kora délelőtt, majd Hangodi László történész, főmuzeológus úr kíséretében az Ó-zsinagógához látogattak el, ahol Neszler Imre Attila tulajdonost, egyesületi elnököt kérdezték többek között az épületek jövőjét illetően. A forgatást végül a Lessner-pincerendszerben zárták.

Érdemes megjegyezni, az elmúlt félév során már másodszor járt forgatócsoport a Lessner-pincerendszer falai között, ez is azt jelzi, hogy Tapolca elfeledett értékei kezdik visszanyerni régi hírnevüket.

A múltkutató csoport nemrégiben kezdte működését, ezúton is szeretnénk bíztatni Önöket, hogy kövessék oldalukat, melyet a www.bennemeloeredet.hu címen tudnak megtekinteni.

Fotó: Neszler Dárius

Nagytakarítás!

Ma délután portalanításra került az Ó-zsinagóga mindkét pince szintje, a padló és a falak is magasnyomású mosóval lettek megtisztítva.
Hogy miért is volt szükség a takarításra, az a következő napokban kiderül!

Fotó: Neszler Dárius

Nincs megállás...

Nincsen idő megállni, az Ó-zsinagógánál is folytatódnak a munkálatok. A pincébe levezető lépcső befejezése után villamossági munkával folytatjuk tovább a felújítást.

Fotó: Neszler Dárius

Folytatódik a tapolcai zsidó temető felújítása!

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (továbbiakban: MAZSÖK) Kuratóriumának határozata alapján „Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése, különös tekintettel a fiatal nemzedék kulturális örökséggel kapcsolatos tudása fejlesztésének elősegítésére” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatáról a döntés megszületett. A Támogató döntése értelmében a MAZSÖK által meghirdetett pályázati kiírásra a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által benyújtott T-023-II/2020. pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A tapolcai zsidó temető kerítésének felújítása” elnevezésű pályázat 7.000.000 - Ft, azaz Hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Külön köszönet egyesületünk alelnökének, Dr. Vidosa Károlynénak, illetve Szlavicsek Szonjának, továbbá minden közreműködőnek, aki részt vett és támogatta a pályázatunkat!

Fotó: Neszler Dárius

Új lépcső a múlt és a jövő felé

Örömmel jelentjük, hogy elkészült az Ó-zsinagóga pincéjébe levezető lépcső, így a felszín alatti helységek novembertől újra látogathatóak lesznek a vendégek számára!

Fotó: Neszler Dárius

Forgatás a Lessner-pincerendszerben

A tegnapi napon az Absolut-Graphit Kft. forgatócsoportja érkezett a mintegy 1706 m²-en elterülő pincerendszerbe, hogy az újonnan készülő image filmükhöz jeleneteket vegyenek fel a különleges helyszínen.

Fotó: Neszler Dárius

Új helyszín: A Frisch-pince

A múlt hétvégén újabb nagyszerű helyszínnel, a Tóparton található Frisch-pincével gazdagodott sétáink repertoárja.

Ahogy a Lessnerek vagy akár a Bergerek neve, úgy a Frisch családé is nagy hírnek örvendett egykor Tapolcán. Nemcsak a környéken, hanem országos szinten is elismertek voltak, munkájukkal még tovább nemesítették városunk hírnevét.

A pince jelenleg a Tópart Bisztróhoz tartozik, gyakran esküvőket, illetve egyéb más rendezvényeket is tartanak a hajdan hatalmas hordókkal teli helységben.

Bátran javasoljuk, hogy akár túráink során, vagy ha csak kicsit kikapcsolódnának, esetleg egy finom kávéra vágynak látogassanak el ide!

Fotó: Neszler Dárius

Tematikus séta a Raoul Wallenberg-emléknap alkalmából

Kultúrtörténeti túránkat a Borudvarból indulva, a Lessner-pincerendszerben kezdtük meg. Ezt követően a tapolcai Ó-zsinagógát, az első és második zsidó iskolát, majd a városi zsinagógát tekinthették meg a téma iránt érdeklődők. Sétánk zárásaként a Tóparton található egykori Frisch-pincét látogattuk meg.

Külön köszönetet mondunk Végh Tamásnak, aki rendelkezésünkre bocsátotta a hajdani Frisch-pince helységét!

Reméljük mindenki sok-sok élménnyel gazdagodott és hogy jól érezték magukat rendezvényünkön!

Fotó: Neszler Dárius

A Tapolca alatti pincerendszer bejárása és tematikus séta

Hatalmas siker ötvözte első kultúrtörténeti sétánkat, melyet a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából rendeztünk meg. A jegyek már a második napon elfogytak, telt házzal kezdtük meg az új, közös utazást, mely remélhetőleg az idő múlásával egyre több és több túrát és tematikus sétát hoz majd magával.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, reméljük mindenki sok-sok élménnyel gazdagodott!

Fotó: Neszler Dárius

Kapcsolat


Lépjen velünk kapcsolatba még ma!


CÍM: 8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

TEL.: +36 20 336 4586 (Neszler Imre Attila, egyesületi elnök)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Támogatás


Segítse munkánkat támogatásával!


Bankszámlaszám:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Hálásan köszönjük!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERFelelős szerkesztő: Neszler Dárius

© Copyright - Minden jog fenntartva!

2020-2022