× Kezdőlap Rólunk Projektek Helyszínek Galéria Pályázatok Támogatás Hírek Túrák Biográfia Videók Shop Kapcsolat English
EN

TAPOLCAI
ÉRTÉKMEGŐRZŐ
EGYESÜLET

MÚLT A JÖVŐÉRT.

Projektek

Elsőszámú projektünk, amely prioritást élvez a többivel szemben az ózsinagóga felújítása, illetve magában az épületben egy olyan létesítmény, komplexum létrehozása, ami nemcsak regionális, hanem országos vagy világi tekintetben is megállná a helyét. De kiemelt szerepet kap a további botlatókövek elhelyezése, vagy éppen a rendszeres tematikus sétákat tartalmazó KULtúrák projekt is.


Ózsinagóga

Az Ózsinagóga egy négyszintes épület, mely két pince szintet is magába foglal. A korábban Csudaszarvas Kávéházként, Colorado Pubként vagy Metropol Discóként ismert hely évek óta állandó felújítás alatt áll. Számos elképzelés és kreatív ötlet áll az építkezés mögött, melyet az önerőből való finanszírozással párhuzamos arányú gyorsasággal igyekszik Neszler Imre Attila tulajdonos, egyesületünk elnöke látható formába önteni. Bármilyen vállalkozás is kap helyet itt a végén, talán nem túlzás azt mondani, hogy Tapolca egyik fő látványossága lesz. Hiszen ez nem csak a Balaton-felvidéken, hanem világi szinten is egyedülálló épület, kiváló értékekkel.

Nature
Snow

Botlatókövek Tapolcán

Hosszas várakozás után 2021 szeptemberében első körben 9 darab botlatókő került elhelyezésre az egykori Lessner-háznál, illetve a Fő tér és a Deák Ferenc utca több helyszínén, ahol a hajdani zsidó polgárok laktak. Fontos kiemelni, ez csak egy hosszú út kezdete, Tapolcán közel 800 zsidó vallású és/vagy származású személy esett a holokauszt áldozatául, és a jövőben szeretnénk minél többek számára emléket állítani. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon körülbelül 500 botlatókő van összesen, és Tapolca máris több megyeszékhelynél előrébb tart a botlatókövek telepítésében, amire minden helyi lakos büszke lehet.

Nature
Snow

A tapolcai zsidó temető felújítása

Egyesületünk, mint a MAZSIHISZ által megbízott civil szervezet is részt vesz a tapolcai zsidó temető felújításában, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és annak eddigi munkája mellett.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (továbbiakban: MAZSÖK) Kuratóriumának határozata alapján „Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található/fellelhető, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, védelmében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése, különös tekintettel a fiatal nemzedék kulturális örökséggel kapcsolatos tudása fejlesztésének elősegítésére” című pályázati kiírásra benyújtott pályázatáról a döntés megszületett. A Támogató döntése értelmében a MAZSÖK által meghirdetett pályázati kiírásra a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által benyújtott T-023-II/2020. pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A tapolcai zsidó temető kerítésének felújítása” elnevezésű pályázat 7.000.000 - Ft, azaz Hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, ezáltal megújulhatott a kőkerítés teljes szakasza.

KULtúrák

2020 óta havi rendszerességgel túrákat és tematikus sétákat szervezünk, amelyek során a Lessner-pincerendszert, az Ózsinagógát és általában a tapolcai zsidó temetőt látogatjuk meg Hangodi László történész-főmuzeológus vezetésével. Bár a kiemelt helyszínek nem változnak, nincs két egyforma túránk, mindenki számára akad újdonság, legyen az egy új történet vagy épp egy új állomás!

2022 tavaszától e-Bike túrákkal szeretnénk bővíteni kínálatunkat, célunk pedig nem lenne más, mint a Káli-medence eddig rejtett zsidó kincseinek felfedezése egy igazán tartalmas bicilkis túra keretében, ahol egy láb sem fárad el!

Nature

Kapcsolat


Lépjen velünk kapcsolatba még ma!


CÍM: 8300 Tapolca, Fő tér 7/4.

TEL.: +36 20 336 4586 (Neszler Imre Attila, egyesületi elnök)

E-MAIL: tapolcai.ertekmegorzoegyesulet@gmail.com

FACEBOOK: facebook.com/tapolcaiertekmegorzoegyesulet


Támogatás


Segítse munkánkat támogatásával!


Bankszámlaszám:

HU 40 11748052 24855574 00000000

Hálásan köszönjük!


DESIGNED BY

DÁRIUS NESZLERFelelős szerkesztő: Neszler Dárius

© Copyright - Minden jog fenntartva!

2020-2022